Αναζήτηση Κλινικών

Αναζήτηση για:
Πόλη
Επιλογή Τμήματος

Εξωτερικά Ιατρεία

Πόλη
Επιλογή Τμήματος
Ημέρα εφημερίας

Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένουςUEHP News OCTOBER 2013


EUPOPEAN ECONOMY
The Second Economic Adjustment Programme for Greece- Fourth Review – April 2014


EUPOPEAN ECONOMY
The Second Economic Adjustment Programme for Greece- Second Review – May 2013


Health Professional Mobility in a Changing Europe
New dynamics, mobile individuals and diverse responsesΕΟΠΥΥ: Στο στόχαστρο γιατροί και κλινικές

Στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν γιατροί και ιδιωτικές κλινικές, με τη διοίκηση του Οργανισμού να προχωρά από φέτος σε αυστηρότερο έλεγχο όλων των δαπανών, και μάλιστα σε τρία επίπεδα, ώστε να περιοριστούν οι υπερβάσεις που καταγράφονται στους κλειστούς προϋπολογισμούς των παροχών προς τους ασφαλισμένους (φάρμακα, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις).

Συνταγές γιατρών, παραπεμπτικά και γνωματεύσεις τίθενται υπό καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των εισαγωγών στις ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον Οργανισμό σε πραγματικό χρόνο, ηλεκτρονικός έλεγχος των γνωματεύσεων και τέλος συσχέτιση των νόσων με τη συνταγογράφηση και την έκδοση παραπεμπτικών για εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Capital.gr είχε εξάλλου επιμείνει στο θέμα των ελέγχων, σημειώνοντας πως η συρρίκνωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες παρόχους δεν προήλθε μόνο από τη μείωση των καθυστερήσεων των πληρωμών, αλλά και από τους ελέγχους των δαπανών.

Ήδη για την παρακολούθηση των νοσηλειών στις κλινικές έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ σύστημα διαχείρισης νοσηλειών και διαγνωστικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο για την έγκριση εισαγωγής και εξόδου των ασφαλισμένων από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία και την έγκριση εξόδου ασθενούς για επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξαιρούνται της έγκρισης εισαγωγής.

Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, το σύστημα στον ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμο, αλλά η διαδικασία διασύνδεσης με τις κλινικές και την έναρξη λειτουργίας θα χρειαστεί ακόμη χρόνο. Το σύστημα λειτουργεί αρχικά σε 8ωρη βάση, τις εργάσιμες ημέρες, ενώ για να επεκταθεί σε 24ωρη βάση θα χρειαστεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές συνταγές, παρά τις συνταγογραφικές οδηγίες προς τους γιατρούς και τα αυστηρά πλαφόν, ο όγκος τους εξακολουθεί να παραμένει υψηλός (περίπου 6,5 εκατ. συνταγές μηνιαίως), εκτινάσσοντας τη φαρμακευτική δαπάνη. Μόλις στα μέσα του προηγούμενου μήνα προστέθηκε νέο σύστημα ελέγχου στην εφαρμογή έκδοσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων του ΕΟΠΥΥ για παροχές ασφαλισμένων. Σύμφωνα με ενημέρωση του Οργανισμού, το σύστημα παρακολουθεί τη δαπάνη ανά ΑΜΚΑ ασθενή σε σχέση με τα ανώτερα όρια αποδιδόμενων παροχών ανά είδος παροχής και τη διάρκεια ισχύος, που καθορίζει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας.

Έτσι ο γιατρός, σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που θέτει ο κανονισμός, λαμβάνει μήνυμα κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης σχετικά με τη δυνατότητα απόδοσης κάθε παροχής, σε ιστορική συσχέτιση με όσες έχουν ήδη συνταγογραφηθεί και αποδοθεί στον ασφαλισμένο.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΣύνδεσηΧρήσιμοι σύνδεσμοι

 

Δημοσιεύσεις